Welcome to finance Financial Services.

„Vért, verítéket, valamint életük szakmai és emberi élményét ígérem a hallgatóimnak”

26 May

Mint arról korábban beszámoltunk, idén április 9. és 15. között rendezte meg az International Law Students Association (ILSA) a Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, a világ legnagyobb perbeszédversenyének nemzetközi döntőjét. A magyar csapat minden idők egyik legjobb eredményével 127 indulóból a 10. helyen bekerült a legjobb 32 közé. Dr. Kajtár Gáborral, az ELTE-ÁJK egyetemi adjunktusával, a csapat egyik felkészítőjével beszélgettünk.

Idén áprilisban a legjobb 32 közé jutottatok a Jessup washingtoni döntőjén. Hogy értékelnéd az elmúlt egy év munkáját?

Szeptember óta csapatunk gőzerővel készült a döntőre. Az elmúlt hónapokban hatalmas energiákat megmozgatva a hallgatók olyan szellemi utazáson vettek részt, ami teljesen egyedülálló. Ez a nyolc hónap a csapat számára az élsportolók felkészülési időszakához hasonlítható. Visszatekintve, az egész eredményt részenként építettük fel, végig csapatként egy hajóban evezve; nagyon büszke vagyok a csapatunkra.

Miről szólt az idei jogeset?

Idén különösen színvonalas, aktuális és kihívásokkal teli jogesetet kaptak a résztvevők. Az ügy kirobbanását két fiktív állam határán átnyúló felszín alatti víztartó réteg okozta. A kulturális tulajdon védelme, a kauzalitás kérdése a határokon túlnyúló környezetkárosításban, a vízhez és élelemhez való emberi jogok tartalma, valamint a tömeges elvándorlás és menekülthullám okozta költségekért való állami felelősség kerültek a középpontba. Olyan problémával kellett megbirkózniuk a versenyzőknek, amelyre a nemzetközi jog jelenleg nem ad egyértelmű választ – így minden az érvelés minőségén múlt.

Egy-egy ilyen versenyre történő felkészülés rengeteg munkát igényel a hallgatók részéről. Hogy sikerült összehozni a csapatot?

A verseny népszerűségét jól mutatja, hogy  tízszeres túljelentkezés van rá a karunkon. A lehetőséget bejelentő körlevélben mindig vért, verítéket, valamint életük szakmai és emberi élményét ígérem a hallgatóknak – ezt idén is sikerült beváltani. Végül Bazánth Barbara, Buda Zolta, Darvas Tamás és Mordivoglia Clio  került be a csapatba, akik hatalmas elhivatottsággal és lelkesedéssel vágtak bele a munkába. A csapattal közös felkészülést idén co-coachként dr. Sulyok Katalin LL.M. (Harvard) környezetjogász, egyetemi tanársegéd (ELTE), az AJBH (Alapvető Jogok Biztosának Hivatala) főosztályvezetője segítette.

Ha jól hallottuk, elöl végeztetek a Best Oralist kategóriában is. Miről szól ez az elismerés, és kik kapták?

A döntő során a résztvevők egyéni pontokat gyűjtöttek, és ezeket összesítve alakult ki a végeredmény. A Best Oralist kategóriában a szóbeli részen nyújtott egyéni teljesítményeket értékelik. Buda Zolta az előkelő 15. helyen végzett a 600 résztvevő között, de a többiek is bekerültek az első száz közé – ez óriási eredmény. Mordivoglia Clio a márciusban Budapesten megrendezett Jessup Friendly Best Oralist versenyén lett az 1. helyezett a 60 indulóból, Bazánth Barbara pedig alperesként és felperesként is érvelt hihetetlen színvonalon, vagyis pont kétszer akkora anyagot kutatott és érvelt, mint a többiek.

A perbeszédversenyeknek az Egyesült Államokban vannak a legnagyobb hagyományai. Idén melyik országok, régiók teljesítettek jól?

A világ összes nyelvterületéről, jogi kultúrájából érkeztek hallgatók a versenyre. A legnagyobb előnnyel az angol anyanyelvű – például brit, amerikai vagy volt angol gyarmatról származó – hallgatók bírnak. Első hallásra talán kicsit meglepő módon az ausztrálokat emelném ki: a versenyzőik mindig nagyon jól szerepelnek az anyanyelvi angolnak, a magas szintű nemzetközi jogi oktatásnak, valamint annak köszönhetően, hogy több egyetemük márkaépítési célból tudatosan specializálódik a Jessup-ra.

Tudsz valamit a csapatod további terveiről? Mit gondolsz, mennyire határozhatta meg karrierútjukat ez az élmény?

Azt tudom, hogy a döntő után közvetlenül New York, illetve Kalifornia felé vették az irányt – rászolgáltak a pihenésre. Tapasztalataim szerint a Jessup-élmény óriási hatással van a versenyzők karrierjeire. Többekben ennek köszönhetően tudatosul, hogy milyen sokra képesek, a mostanihoz hasonló eredmények pedig gyakorlatilag minden ajtót megnyitnak előttük a jogászi hivatásokban.

Ezek fontos dolgok; Te miért vállalkoztál a felkészítői szerepre?

A Jessup az elmúlt 30 évben jelen volt az ELTE életében, én coach-ként pedig 8 éve vagyok részese ennek az utazásnak. Felkészítőként célom a legjobbat kihozni a hallgatókból, és ezáltal a csapatból is. A versenyen a résztvevők megtanulhatnak jogászként, csapatban gondolkozni, ami a legfontosabb készség – ha ez a gondolkodás megvan, azt már „könnyű” feltölteni egy-egy szakterület joganyagával. Ezen kívül az is fontos, hogy a gyakorlatot szimuláló éles helyzetben mérhetik össze tudásukat a világ legtehetségesebb fiataljai. Egyetemi oktatóként mindez rendkívül közel áll a szívemhez.

 

Az ELTE Jessup-csapatának támogatói:
Gyémánt fokozat: Réczicza Dentons Europe LLP
Arany fokozat: Lengyel Allen and Overy Ügyvédi Iroda, Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda, Igazságügyi Minisztérium, ELTE Tehetséggondozó Tanácsa
Ezüst fokozat: Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda, Oppenheim Ügyvédi Iroda, ELTE HÖK, Frank Ignác Alapítvány