Welcome to finance Financial Services.

Mit számít a luxus-órák csillogása? – Európai-szintű győzelem a védjegyjog területén

02 Jul

A Jessup nyolc hónapjához képest sprintnek számíthat az a két hónap, amely ugyan rövidebb, de hasonló intenzitású időszak volt Rózsavölgyi Márk és Paseczki Loránd, a DLA Piper jelenlegi, és volt gyakornokai számára, akik az európai védjegyjogi szövetség (ECTA – European Communities Trade Mark Association) versenyének Student kategóriáját nyerték meg.

Beadványuk különlegessége, hogy míg Márk inkább a szerzői és iparjogvédelem területén rendelkezik több tapasztalattal, addig Loránd versenyjoggal is foglalkozik, és ez adta az apropót, hogy az egyébként a gyakorlat szintjén rendszeresen összefonódó területeket ebben a formában is összevontan vizsgálják. A verseny nem jelölt meg konkrét vizsgálandó témákat, így lehetőség nyílt a versenyjog és a védjegyjogi védelem e különleges határterületének vizsgálatára, ezzel világítva rá a védjegyek és a szelektív disztribúció szoros összefüggéseire. A vizsgálat tárgya a szelektív disztribúció és a védjegyjogosultat megillető különleges jogosultságok a márkaimázs és márkaidentitás védelme során játszott kettős, egymást kiegészítő szerepe volt.

A tanulmány témaválasztása különösen aktuálisnak mondható, hiszen — ahogy Loránd már korábban társszerzőként vizsgálta egy Advocatus-bejegyzésben — az Európai Unió Bírósága nemrégiben ismét megerősítette a márkaimázs védelmét biztosító a szelektív disztribúciós láncok létjogosultságát. Számos esetben találkozhatunk azonban olyan esetekkel, mikor egyes eladók a szelektív disztribúciót megkerülve, az Európai Unión kívülről szerzik be és értékesítik a prémium márkák termékeit.

A szelektív disztribúció lényege, hogy csak a gyártó által jóváhagyott helyszínen és módon értékesíthetők a termékek, amely esetekben a gyártó előírhatja többek között egy termék (példának okáért egy luxusóra) kihelyezésének, bemutatási körülményeinek részleteit, hogy a fény megcsillanásától kezdve az első benyomásig olyan élmény alakuljon ki a fogyasztóban, amely luxus-jelleg – és így a márkaimázs részét képezi. A szelektív disztribúció a tehát márka presztízsét hivatott védeni, hogy az ne devalválódjon, és megőrizhesse átvitt- és szó szerinti értékét egyaránt.

A tényleges probléma akkor jelentkezik, ha nem tudunk fellépni a szelektív disztribúciót megkerülő eladók ellen, és emiatt ellehetetlenül a szelektív disztribúció. Ebben az esetben a védjegyből fakadó jogosultságok az egyik legfőbb fegyver a gyártók kezében, mivel bizonyos esetekben meg is tilthatják a szelektív disztribúciót „megkerülő” áruk forgalmazását az ilyen eladók számára. De ahhoz, hogy ilyen módon érvényesíthessük a védjegyjogainkat, fent kell tartani a márka, ebből következően a védjegy imázsát, amivel pedig visszakanyarodunk a disztribúció kérdéséhez. Ez garantálja egy márkatulajdonos számára, hogy az általa már korábban forgalomba hozott termékek árusításának megtiltásakor hivatkozhat a jogos érdekére, valamint, hogy mindez ne ütközzön versenyjogi akadályokba.

Az ECTA éves konferenciáján a legmodernebb kihívásokról hallgattak előadásokat, piacvezető ipari vállalatok képviselőitől. Mint mondták, az iparjogvédelmi szakma krémje gyűlt össze, és olyan volt a program, hogy alig tudtunk választani, hogy melyik előadásra üljünk be. Ilyen téma volt a 3D-s védjegy vagy, hogy milyen különleges módon lehet videókat levédeni. Ahogy Loránd fogalmazott:

a szellemisége tükrözte azt, ami a jogszakmában összességében is nagyon fontos; ahogy fejlődik a technológia, és egyre több új kihívás jön a fejlesztések kapcsán, úgy válik egyre fontosabbá a specifikus jogi tudás. Egy jogásznak már nem kell minden jogterülethez egyaránt értenie, de nagyon fontos hogy néhány specifikus területen kiemelkedő tudással rendelkezzen.

Márk és Loránd is inspirálónak tartotta ezt az eseményt, hiszen volt lehetőségük belelátni, hogy egy adott szakterületen milyen mértékű tudást lehet felhalmozni, így újabb lendületet kaptak további szakmai előmenetelükhöz.
Ezúton is gratulálunk Márk és Loránd sikeréhez, egyben örülünk, hogy Talent Pool csapatunk oszlopos tagjai!

Forrás: ECTA