Welcome to finance Financial Services.

Minden idők egyik legjobb eredményét érte el az ELTE csapata a Jessup-on

03 May

Áprilisban került megrendezésre a Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, a világ legnagyobb perbeszédversenyének nemzetközi döntője Washingtonban. A többek között irodánk által is támogatott magyar csapat a több mint 550 jogi egyetem részvételével zajló eseménysorozat legjobb 32 csapata közé került, az egyéni versenyben pedig minden versenyzője a top 100-ban végzett – gratulálunk az eredményhez!

Április 9. és 15. között rendezte meg az International Law Students Association (ILSA) a Jessup, a világ legnagyobb perbeszédversenyének globális döntőjét. A hallgatók teljesen valósághű keretek között mérethették össze jogi tudásukat és érvelési képességeiket, hiszen a helyszíntől kezdve a bírákon át a jogesetig minden megfelelt annak, amivel később gyakorló ügyvédekként találkozhatnak.

Ám erre fel volt készülve az ELTE-ÁJK csapata: az eseményen a Magyarországot képviselő Bazánth Barbara, Darvas Tamás, Mordivoglia Clio és Buda Zolta minden idők egyik legjobb eredményét elérve négy összecsapásból négy győzelemmel a top 32 közé jutott a több mint 550 jogi egyetem részvételével zajló versenyen. Az egyéni teljesítményeket tekintve Buda Zolta 600 résztvevő közül a 15. helyen végzett a Best Oralist kategóriában, de a magyar csapat többi tagja is bekerült a legjobb száz közé.

A szervezők most is aktuális témákat előtérbe helyezve olyan színvonalas és hatalmas tudást igénylő jogesetet bocsátottak a hallgatók részére, amelyre jelenleg nincs egyértelmű megoldás – így minden az érvelés minőségén múlik. Idén a kulturális tulajdon védelme, a kauzalitás kérdése a határokon túlnyúló környezetkárosításban, a vízhez és élelemhez való emberi jogok tartalma, valamint a tömeges elvándorlás és menekülthullám okozta költségekért való állami felelősség kerültek a jogeset középpontjába. A felperesi és alperesi beadványok megírása során a joghallgatók olyan szellemi utazáson vehettek részt, amelynek következtében valóban páratlan tudásra és gondolkodásmódra tettek szert.

Az ELTE jogi kara már harminc éve részese a versenynek. Az induló csapatokat az utóbbi 8 évben dr. Kajtár Gábor LL.M. (Cantab), a Nemzetközi Jogi Tanszék adjunktusa készítette fel, idén a csapat másik coach-a dr. Sulyok Katalin LL.M. (Harvard) környezetjogász, egyetemi tanársegéd (ELTE), az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője volt.

„A siker kulcsa nemcsak az alapos tudás, hanem a gondolkodásmód változása, a fanatizmus és a csapatkohézió előtérbe helyezése volt. Egy-egy Jessup-részvétel nemcsak a versenyről szól, sokkal több annál. Minden évben vért, verejtéket és életük szakmai és emberi élményét ígérem a versenyzőknek, és ezt idén is sikerült beváltani” – mondta Dr. Kajtár Gábor az eredmény kapcsán.

 

Az ELTE Jessup-csapatának támogatói:
Gyémánt fokozat: Réczicza Dentons Europe LLP
Arany fokozat: Lengyel Allen and Overy Ügyvédi Iroda, Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda, Igazságügyi Minisztérium, ELTE Tehetséggondozó Tanácsa
Ezüst fokozat: Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda, Oppenheim Ügyvédi Iroda, ELTE HÖK, Frank Ignác Alapítvány