Welcome to finance Financial Services.

„A Lawyer for a Day további célokat adott nekem”

11 Jan

Lezárult az idei Lawyer for a Day jogesetmegoldó-versenyünk. A best speaker díjat a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Cserti-Hetzer Bernadett nyerte – vele készült interjúnkból most megtudhatod, milyen élményekkel gazdagodott a versenyen, és azt is, mit tanácsol azoknak, akiknek még nem volt részük hasonló megmérettetésben.

Épphogy túl vagyunk a döntőn. Hogy érezted magad a Lawyer for a Day versenyen?

Cs-H.B.: Rendhagyó versenynek gondolom a DLA Piper megmérettetését; ez volt a legjobb, amin részt vettem, pedig van már tapasztalatom hasonlókkal. Egy támogató környezetben minden eszköz a rendelkezésünkre állt, hogy teljesen valós tárgyalási helyzetben érezhessük magunkat. Megismerhettük továbbá, hogy milyen egy nemzetközi ügyvédi iroda mindennapja, miközben olyan tapasztalatot szereztünk, amilyet az iskolapadban nem tudnánk.

Ugorjunk kicsit vissza az időben. Hol találkoztál a verseny felhívásával?

Cs-H.B.: Az online portálokat, ezen belül is az Ars Boni felületét emelném ki. Már a tavalyi év során is találkoztam a felhívással, de akkor csak belevágtam a versenybe, idén viszont szerettem volna végigcsinálni. A 2017-es rendezvény előtt visszanéztem a tavalyi Lawyer for a Day versenyről készült felvételeket és cikkeket, és úgy éreztem, hogy ez egy kiváló lehetőség számomra.

Hogyan készültél a Lawyer For a Dayre? Mennyire készítettek fel az egyetemi tanulmányok?

Cs-H.B.: A gyakorlataimat és az erasmusos óráimat emelném ki, hiszen egy ilyen versenyre én úgy gondolom, nem lehet tankönyvből felkészülni. Szükséges az üzleti szemlélet, ami elengedhetetlen ebben a szakmában.

A döntőre való felkészülést az online fordulók is segítették. Mindezek mellett korábban már részt vettem házi jogesetversenyen és országos érvelési versenyen, bár azoknál nem volt ennyire erős az üzleti fókusz.

Szerinted mi volt a sikered titka, aminek köszönhetően te lettél a best speaker?

Cs-H.B.: Egy jogesetmegoldó-versenyen szerintem a kulcs a magabiztos fellépésben rejlik. Ez alatt persze nem azt értem, hogy üljünk fel a magas lóra (nevet). Segít továbbá, ha az ügyfél szempontjait helyezzük előtérbe, úgy, hogy közben nem feledkezünk meg a szerepünkről.

Gondolom a díj jól mutat majd az önéletrajzodban…

Cs-H.B.: A válasz egyértelműen igen, de nem csak a CV számít, szakmailag is sokat adott a real-life tapasztalat! A verseny által megismerhettem egy nemzetközi irodát és egy motivációs löketet is kaptam, ami ötödéves hallgatóként az államvizsgák előtt, valljuk be, nagy segítség.

Talán a legfontosabb, hogy az elismerés tovább növelte az önbizalmam, így már alig várom a következő kihívásokat: egy külföldi szakmai gyakorlaton is szívesen megméretném magam, ezt követően pedig egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársaként kezdenék dolgozni. Szívesen vágnék bele az M&A-területbe, de a versenyjog is közel áll hozzám és a vitarendezés is érdekesnek tűnik. Persze az államvizsga után, nyáron a pihenés kapja a főszerepet…

Ha már itt tartunk, mivel szoktál kikapcsolódni?

Cs-H.B.: Szabadidőmben szívesen olvasok és utazok, ha lehetőségem nyílik rá. Emellett a főzés és a jóga is olyan tevékenységek, amik segítenek feltöltődni.

Az egyébként mikor fogalmazódott meg benned, hogy jogász szeretnél lenni? Ez volt a gyerekkori álmod?

Cs-H.B.: Már középiskolás koromban tudtam, hogy ezt a pályát szeretném választani, az egyetemi évek pedig tovább növelték bennem az elhivatottságot, amiben a gyakorlatok sokat segítettek. Gyerekként még úgy gondoltam, hogy orvos leszek, vagy stewardess, aki járja a világot.

Saját élményeid és tapasztalataid alapján ajánlanád másoknak a DLA Piper Lawyer for a Day versenyét?

Cs-H.B.: Igen, sőt, minden erőmmel biztatnám az olvasókat! Úgy gondolom, nem érdemes félni egy ilyen megmérettetéstől, hiszen rendkívül sokat ad.