Welcome to finance Financial Services.

Karrierutak, avagy merre tart a jogász szakma?

10 Nov

Az Arsboni november 7-8-9-én megrendezett Karrier Fesztiváljának záróeseményeként szakmai fejlesztésért felelős vezetőnk, Papp Gábor tartott előadást arról, milyen karrierre érdemes készülnie egy jogászhallgatónak 2017-ben.

„Eltűnik a most ismert jogi szakma?” Ezzel a joghallgatók számára első hallásra talán nem túl biztató kérdéssel kezdődött csütörtök esti előadásunk a jogász Karrier Fesztiválon. A helyszíni szavazás eredménye: 50% igen, 50% nem. Aggódni azért nem kell!

Amint az Papp Gábor, szakmai fejlesztésért felelős vezetőnk előadásából is kiderült, a jogi szakmát is elérte a változás szele – ez pedig nagy hatással van a mostani hallgatók karrierkilátásaira is. Ha ügyvédként képzeljük el a jövőnket, minden eddiginél fontosabb például tudatos döntést hozni arról, hogy magyar vagy nemzetközi, illetve kicsi vagy nagy irodában építenénk karriert. A magas hozzáadott értékű ügyek ugyanis egyre inkább a jellemzően nagyobb nemzetközi irodáknál landolnak, egy néhány fős magyar irodában viszont hamarabb lehet ügyfélközelbe kerülni.

A mindennapjainkban már mindenhol jelenlévő innovációs nyomással a jogászoknak is számolni kell. Az akár mesterséges intelligenciára is épülő új eszközök bevetésétől nem kell tartani, ellenkezőleg, meg kell tanulni kezelni, használni az innovatív megoldásokat. Ezek az eszközök – belátható időn belül – új, komplex jogi problémák megoldására nem lesznek alkalmasak, arra viszont nagyon is, hogy ügyvédek által már elkészített megoldásokat adaptáljanak hasonló helyzetekre. Mit jelent ez egy joghallgatónak? Érdemes a jogszabályok mellett elkezdeni megbarátkozni a programozással is…

Az előadás után a DLA Piper Flash-programja keretében az irodánkban tartózkodó svéd, spanyol, brit, francia, német és román ügyvédek is bemutatkoztak. Az este pizzázással és kötetlen beszélgetéssel végződött – örülünk, hogy ennyi tehetséges joghallgatót volt alkalmunk megismerni!