Welcome to finance Financial Services.

Fiktív határsértések, víz alatti drónok és választottbíráskodás Washingtonban – a Jessup perbeszédversenyen idén is bravúros eredmény született!

27 Jun

Az DLA Piper által joghallgatók számára szervezett verseny, a Lawyer for a day után nemzetközi vizeken is páratlanul teljesítettek joghallgatóink. A washingtoni Philip C. Jessup nemzetközi jogi perbeszédversenyen lett abszolút győztes a magyar csapat a verseny írásbeli részén, illetve a szóbeli megmérettetésen is páratlanul teljesítettek.

A DLA Piper Hungary gyakornokai és joghallgató társaik sikert sikerre halmoznak, hiszen az elmúlt hónapok is nemzetközi versenyeredményekben gazdagon teltek. Április végén az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa, dr. Kajtár Gábor felkészítésével az ELTE-s csapat – több mint nyolc hónap intenzív és kitartó munka eredményeként – abszolút győzelmet arattak a Jessup nemzetközi perbeszédverseny írásbeli fordulójában, valamint a Washingtonban megrendezett döntő során a szóbeli részen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak; 125 csapat közül huszadik helyen jutottak tovább a szóbeli verseny “középdöntőjébe”: a legjobb harminckét csapat közé.

A csapatot ez alkalommal a DLA Piper volt gyakornoka, Bazánth Barbara, Balázs Gergő, Buda Zolta, Németh Olívia és Orosz Dzsenifer alkotta, illetve társfelkészítőként a DLA Piper egyik ügyvédjelöltje, dr. Csernus Máté segítette a munkát. Az idei kihívásokkal szemben előnyt jelentett, hogy Barbara immár harmadszor indult a versenyen, valamint Máté is tudott meríteni a versenyzői tapasztalataiból.

Az elvégzendő kutatómunka mennyiségére, illetve az írásbeli beadványok hosszára tekintettel a csapatkohézió és a jó csapatmunka elengedhetetlen feltétele a versenynek. Ezzel kapcsolatban Barbara azt is kiemelte, hogy az egyik jelentős hozadéka a felkészülésnek – és így a versenyen való részvételnek –, hogy az ember megtanulja leegyszerűsíteni a dolgokat, és kizárólag a lényegre koncentrálva megfogalmazni azokat a gondolatokat és állításokat, amelyeket aztán az érvelési folyamat során felhasználnak.

A Jessup és más hasonló perbeszédversenyek szándékosan úgy épülnek fel, hogy mindkét oldal hasonló mennyiségű és minőségű ténybeli és jogi érvet tudjon saját maga mellett felhozni. Ebből a mechanizmusból következik az, hogy csak a versenyt lehet megnyerni, magát a jogesetet nem. Minden évben úgy állítják össze szakértők ezeket a jogeseteket, hogy a nemzetközi jogi irodalomban és bírói gyakorlatban is vitatott kérdések kapjanak szerepet, ezáltal lehetővé téve a minél kreatívabb jogi érvelést a versenyzők oldaláról.

Az érvelés alapossága a több hónapos kutatómunkának köszönhető, amelynek eredményeként születtek meg az aranyérmes írásbeli beadványok. Barbara szerint az egész versenyük egyik sarokkövét jelentették az iratok, amelyeket komoly erőfeszítés volt a leadást megelőzően a maximum karakterszám alá (kb. 70 oldal) szorítani. Az itthon, előkészületekkel töltött idő alatt átlag heti húsz-harminc órát töltöttek az írásbeli feladattal – mindezt a szorgalmi időszak kötelezettségei mellett, majd az írásbeli beadványok leadását és a vizsgaidőszakot követően két hónapjuk volt felkészülni a további megmérettetésekre. Ez alatt nem csupán a jogesethez kapcsolódó szakmai érvelésre, de éppúgy a külsőségekre (mint a gesztikulálás, testtartás), vagy a beszédkészség és az angol szaknyelv fejlesztésére is odafigyeltek. A heti rendszerességű találkozókon ezeket is gyakorolták a mentorok szupervíziójával.

Ezek a gyakorlások és beidegződések, valamint a korábbi évek versenyein felgyülemlett tudás mind hozzájárultak az kiemelkedő eredményhez. Ezért a folyamatos fejlődésért is szeretnék a csapattagok minél jobban támogatni, hogy egyre többen térjenek vissza versenyzőként, hogy ezek a különleges ismeretek továbbadódhassanak. Bár Mátéék azt mondják, hogy visszatérni nem olyan nehéz, sőt! „Kiszállni” nehezebb, hiszen egy olyan speciális légkör teremtődik meg a verseny hatására, ami magával ragadja az embert, és újból és újból visszacsábítja egy újabb körre.