Welcome to finance Financial Services.

A győzelem titka: „Nem stresszeltük túl és játéknak fogtuk fel”

18 Apr
Lawyer for a day

Ötödszörre is fantasztikus csapat nyerte a Lawyer for a Day esetmegoldó versenyt. A nyeremény milánói utazást követően kérdeztük a csapattagokat élményekről, tanulságokról és nemzetközi tervekről.

balról jobbra: Albert Lili, Kerekes Attila, Radics Viktor (DLA Piper Hungary), Rinfel Márton, Papp Gábor (DLA Piper Hungary)

Bár aktuális kötelezettségeik és elfoglaltságaik miatt csak skype-on tudtuk a csapattagokat meginterjúvolni, de Albert Lili (ELTE), Kerekes Attila (ELTE) és Rinfel Márton (PTE) beszámolóját hallgatva újraélhettük a döntő élményeit.

A milánói úton Lili sajnos nem tudott részt venni, de a fiúknak nagy élményt jelentett az utazás; a két nap alatt rengeteg helyi látványosságot tudtak megnézni, valamint élvezték a remek időjárást (különösen Attila, aki jelenleg Helsinkiben tanul, így a napsütést és az enyhe időt igazán élvezte). Ellátogattak a milánói DLA Piper irodába is, ahol szívélyesen és segítőkészen fogadták őket. Mint megtudták, a kinti iroda hasonlóan működik, mint a budapesti, csak a létszám nagyobb – az olaszországi 250 fős állományából a milánói iroda a nagyobb, a római a kisebb.

A kérdésre, hogy miképpen kezdtek neki a versenynek, mi motiválta őket, elmondták, hogy érdekli érdekelte őket a verseny tematikáját adó társasági és gazdasági jog, és ki akarták próbálni magukat egy, az egyetemitől jelentősen eltérő környezetben.

A versennyel kapcsolatban Liliék kiemelték, hogy az ott átéltek teljesen eltértek az addigi tapasztalataiktól: az, hogy úgy érezhették, hogy valódi ügyfelekkel, valódi környezetben dolgozhatnak – mindezt a szoros időkeret jelentette nyomással kiegészítve, sokkal gyakorlatiasabb élményt nyújtott, mint eddig bármi az egyetemi tanulmányaik alatt.

A csapatmunkát élvezték, és bár a verseny előtt nem ismerték egymást, de hamar összerázódtak, és gond nélkül meg tudták beszélni, hogy ki melyik feladatrészt vállalja el az alapján, hogy kihez melyik jogterület vagy feladattípus áll közelebb. Mint mondták, a folyamatos kommunikáció volt az egyik kulcs a sikeres együttműködéshez, valamint egymás támogatása: amikor valamelyikük végzett a saját feladatával, kérdés nélkül besegített a többieknek, így jól tudtak haladni az eset megoldásával.

Hogy mi volt számukra a legnagyobb kihívás, arra többféle választ is adtak. Egyrészt az egyik legjelentősebb pont az volt, hogy be tudták fejezni a prezentáció elkészítését, ugyanis ez maradt a felkészülés legvégére. A tartalmi részt összeállították, de az időkorlát miatt kérdéses volt, hogy a személyes bemutatóra minden lényeges részletet be tudnak-e illeszteni a prezentációba. Ráadásul az előadás közben is kaptak kérdéseket, amelyeknek többek között az is célja volt, hogy próbára tegye a koncentrációjukat és talpraesettségüket, de ahogy az eredményük is mutatja, sikerrel vették az akadályt, jól kezelték a helyzetet.

Emellett több olyan jogterület is felmerült az eset megoldása során, amellyel addig a tanulmányaik során nem, vagy csak keveset foglalkoztak, de a csapatmunka ezen is átsegítette őket, mert a tudásukat megosztva segíteni tudtak egymásnak.

Ami a csapattagok szerint a győzelmük kulcsa volt az az, hogy nem stresszeltek sem a felkészülés, sem a prezentáció alatt – inkább játéknak fogták fel, és bíztak a közös munkájukban, így nyugodtak tudtak maradni végig, és a legtöbbet tudták kihozni magukból.

Mindezeken túl a döntőben kapott jogeset megoldásában segítségükre volt még a korábban gyakornokként szerzett tapasztalatuk, valamint a csapathoz beosztott ügyvédjelölt, akitől mint mentortól kérdezhettek.

A versenyen szerzett tapasztalatok megerősítették őket, hogy nemzetközi környezetben képzelik el a karrierjüket, mert

itt vannak a legnagyobb, legérdekesebb ügyek.

Megkérdeztük őket arról is, hogy véleményük szerint mi az, ami mindenképpen szükséges a jogi – és azon belül is egy nemzetközi jogi irodánál való munkához, amire az angol nyelv elemi ismeretét, a teherbírást és a munkához való hozzáállást, a hivatástudatot említették.

És hogy mit üzennek a verseny következő „generációjának”?

Fogjátok fel játéknak, hiszen mindenki csak nyer vele!

A DLA Piper milánói irodája