Welcome to finance Financial Services.

Amikor az ügyet nem, csak a versenyt lehet megnyerni

19 Jun

Csernus Máté kollégánk korábban hallgatóként a Jessup által már megismerhette a nemzetközi perbeszédversenyek világát, most pedig trénerként segített a jövő jogászainak az idei Telders International Law Moot Court versenyen. A hágai döntőről és a felkészülési időszakról beszélgettünk.

Májusban ért véget a Telders nemzetközi jogi perbeszédverseny. Hogy sikerült a megmérettetés?

Csapatszinten a 13. helyezést értük el a 23 döntős között. Az egyes oldalak szintjén a csapat felperesi része az írásbeli pontok alapján az ötödik helyet, az alpereseink pedig a szóbeli fordulóban elért pontjaik alapján a hetedik helyet szerezték meg. Az egész szervezés nagyon professzionális volt; a döntő fő eseményei a hágai Nemzetközi Bíróságnak is helyt adó Béke Palotában zajlottak, ami mindenképpen maradandó élményt nyújtott. Ugyanakkor a Telders természetesen nem csupán erről a néhány napról szólt: az elmúlt időszakban a hallgatók nemcsak egy versenyre készültek, hanem megtanultak ügyvédként gondolkodni, írni és érvelni.

Miről szólt az idei jogeset?

Az ügy a diplomáciai küldöttség immunitásának kérdéskörét járta végig, a kirobbanását a nagykövet felesége által folytatott értéktárgyakkal való kereskedelem okozta. Tovább bonyolította az esetet a nagykövetség sérthetetlensége és a két állam közötti szerződés felfüggesztésével kapcsolatos államfelelősségi kérdések.

Mint más perbeszédversenyeknél, itt sem létezett a jogesetnek egyértelmű megoldása, azt úgy alakították ki, hogy a felperesi és alperesi csapatok egyenlő esélyekkel szállhassanak versenybe. Tehát az ügyet nem, csak a versenyt lehetett megnyerni.

Szerinted miért érdemes hallgatóként egy ilyen nemzetközi versenyre jelentkezni?

A Telders „nagytestvéréhez”, a Jessup-hoz hasonlóan számos elengedhetetlen, az iskolapadban nem elsajátítható dologra tanítja meg a résztvevőket. Egy ilyen megmérettetés alatt a fiatalok megtanulnak úgy írni és kutatni, ahogy azt később a szakmájukban is elvárják tőlük, de más, az ügyvédi munka szempontjából létfontosságú skill-eket is fejleszthetnek, mint az előadókészség vagy a többlépcsős érvelés.

Milyen mértékben határozhatja meg a versenyzők karrierútjait egy ilyen élmény?

Amint azt korábban említettem, ezek a megmérettetések sokat tanítanak a hallgatóknak, aminek köszönhetően – válasszák akár a tudományos, akár az ügyvédi pályát – sokan igazán sikeres és eredményes karriert futhatnak be.