Welcome to finance Financial Services.

A jogtudomány olimpiája

21 Apr

2017 márciusának utolsó napjaiban Miskolc adott otthont a hazai egyetemi élet egyik legfontosabb eseményének, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának. Az alábbiakban elolvashatjátok, hogyan nyilatkoztak a hallgatók és oktatók a versenyről, és hogy ki volt az az öt joghallgató, akik innovatív témaválasztásukkal és prezentációjukkal elnyerték a DLA Piper által felajánlott különdíjat.

A versenyről

Az Állam- és Jogtudományi Szekcióban összesen 32 tagozatban mérték össze a tudásukat a versenyzők. Voltak olyan tudományterületek, amik több tagozatot is indítottak, a sok versenyzőnek és pályamunkának köszönhetően. Ilyen volt például a Polgári Jogi Tagozat, amely négy altagozatot is indított, de az alkotmányjogi és a büntetőjogi tagozatok is három-három csoportban értékelték a hallgatókat. Az OTDK-n az összes magyar egyetem képviselteti magát, ahol jogi képzés folyik, így a fővárosi intézményeken kívül Pécsről, Debrecenből, Szegedről, Győrből és a házigazda Miskolcról is érkeztek versenyzők.

Az OTDK alapvetően két céllal jött létre, még sok évtizeddel ezelőtt. Egyrészről a hazai tudományos élet utánpótlásképzésének seregszemléje ez, ahol az ország legkülönbözőbb területeiről érkező egyetemi hallgatók mérik össze tudásukat különböző témáikban írt dolgozataikkal, miközben az őket értékelő zsűritagok is más-más városból érkeznek. Másrészről pedig az OTDK egy egyedülálló közösségi élményt is biztosít kétévente a hazai jogászszakmának, hiszen ez az az esemény, ahol garantáltan képviselteti magát az összes hazai jogi kar, hallgatókkal és oktatókkal egyaránt.

Országos jogásztalálkozó

Pont az előbb említett közösségi szerepből fakad az OTDK-nak az a különlegessége, hogy a hivatalos versenyprogram befejezése után egy olyan közös buli, éjszakába nyúló szórakozás következik, amely mind hangulatában, mind látványában teljesen egyedülálló a hazai egyetemi életben. Hiszen gondoljunk csak bele, hányszor fordul elő olyan egy átlagos egyetemi buliban, hogy adjunktusok, docensek, sőt néha még egyetemi tanárok táncolnak és szórakoznak együtt a hallgatókkal?

A szórakozás mellett még fontos megemlíteni azt is, hogy az OTDK-n a magyar jogásztársadalom több neves képviselője is rendszeresen meg szokott jelenni. Nem volt ez másképp idén sem, hiszen találkozhattunk többek között Darák Péterrel, a Kúria elnökével, Sulyok Tamással, az Alkotmánybíróság elnökével, valamint több alkotmánybíróval is. A jogásztársadalom neves képviselői nem csak jelenlétükkel szokták megtisztelni az eseményt, általában valamelyik tagozat zsűritagjaként vesznek részt a munkában.

Élmények az OTDK-ról

Az OTDK más-más élményeket nyújt hallgatóknak, felkészítőknek, ezt a változatosságot és sokszínűséget akkor tudjuk igazán átérezni, ha személyes élményeikről kérdezzük meg őket. Az alábbiakban négy résztvevő rövid beszámolóját olvashatjuk arról, hogy mit jelent számukra az OTDK, hogyan érezték magukat Miskolcon, illetve milyen tapasztalatokkal, tanulságokkal érkeztek a három nap után haza.

Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, felkészítő, egyetemi adjunktus

„Az OTDK-nak sajátos hangulata van, talán az olimpiához lehetne hasonlítani. A versenyzők, “edzők”, “sportági vezetők”, bírák és szurkolók számára egyaránt kiemelten fontos a verseny, amelyre az előző “olimpiai” ciklus óta vártak. Talán az eredményeknél is fontosabb azonban, hogy három napra mindenki “OTDK-polgárrá” válik – ez pedig kellő muníció ahhoz, hogy tovább örökítsük az “olimpiai-OTDK” eszmét.”

Dr. Milánkovich András, igazgató, Bibó István Szakkollégium

„A korábbi versenyekhez képest az általános színvonal biztosan nem emelkedett, némely területen pedig kifejezett csökkenést lehetett tapasztalni. A végső sorrend alakulásában nagyon nagy szerepe volt a témaválasztásnak: az igazán friss, innovatív, a már meglévő szakirodalom feldolgozásánál mélyebbre fúró, alátámasztott javaslatokat is tartalmazó dolgozatok jutottak előrébb általánosságban. A szóbeli prezentációkon az is egyértelműen látszott, hogy az indulók mely karokon kaptak erősebb felkészítést. A szóbeli előadások átlagos színvonalát tekintve arra kell felhívni a figyelmet, hogy komoly helye lenne a téren a kompetenciák fejlődésének-fejlesztésének.”

Bazánth Barbara, versenyző, Nemzetközi Jogi Tagozat 1. helyezett

„Rengeteg élménnyel gazdagodtam az OTDK alatt, a legnagyobb élmény azonban az volt, ahogy összehozta karunk csapatát. Mindenki egy emberként szurkolt a másiknak, rengeteg ismerős bátorító arca mosolygott ránk az előadás közben. A távolabbi helyszín miatt kellemes tábori hangulat alakult ki a három nap alatt.”

Szalai Flóra, opponens, Alkotmányjogi Tagozat

„Az OTDK két összetevőből áll: szakmaiság és közösségiség. A három napban számos rendkívül színvonalas előadást hallhattunk. A közös szurkolás, az egymásért izgulás pedig egy igazi közösséggé kovácsolta a jelenlévőket. Rengeteget tanultunk egymástól, és remélem, hogy két év múlva ismét részese lehetek ennek az élménynek!”

Innovatív joghallgatók

A DLA Piper ügyvédi iroda elkötelezett a fiatal tehetségek megtalálásában és támogatásában. Az iroda az ügyvédi irodák piacán trendeket szab az innovatív jogi szolgáltatások terén és ezzel összefüggésben célja, a jogról, leendő hivatásáról innovatívan gondolkodni akaró, szorgalmas hallgatókat már egyetemi éveik alatt figyelemmel kísérje, segítse. Ennek érdekében – budapesti nemzetközi ügyvédi irodák közül egyedüliként – öt különböző tagozatban öt különdíjat ajánlott fel. Az egyenként 30.000 Ft. értékű különdíjakat a következő versenyzők nyerték el:

Tóth Enikő, a Miskolci Egyetem hallgatója a GMO-mentes termékek magyarországi jelölésével foglalkozott dolgozatában. A tanulmány a Fogyasztóvédelmi Jogi és Versenyjogi Tagozatban részesült a DLA Piper ügyvédi iroda különdíjában.

Evellei Evelin Molli és Tamás Bianka, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai a gyermek és a szülő alapjogi versenyét vizsgálták az online közegben. A társszerzők munkájukért el is nyerték az Infokommunikációs Jogi Tagozat különdíját.

Hajdu Gábor, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója a CETA-ról, mint a külföldi befektetők carte blanche-járól értekezett tanulmányában. A színvonalas dolgozat a Nemzetközi Magánjogi Tagozat első helyezése mellett a DLA Piper különdíját is begyűjtötte.

Fülöp György Imre, a Pécsi Tudományegyetem diákja a lakástámogatási rendszer keretében megvalósuló otthonteremtésben vizsgálta az állami szerepvállalást. Dolgozata a Pénzügyi Jogi Tagozatban nyerte el a DLA Piper különdíját.

Szilágyi Gábor, a Debreceni Tudományegyetem hallgatója a drónok felhasználásának jogi környezetéről írt dolgozatában, mely a Polgári Jogi III. Tagozatban részesült az iroda különdíjában.

A DLA Piper különdíjával díjazott szerzőknek az ügyvédi iroda publikációs felületet is biztosít, így a díjazott pályamunkák absztraktjai a DLA Piper jogi blogján, az Advocatuson (www.advocatus.dlapiper.hu) közlésre kerülnek.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Miskolci Egyetem méltó helyszíne volt a 2017-es OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójának, a szervezők kitettek magukért, és színvonalas konferenciát szerveztek a több száz vendég számára. A stafétát ezúttal a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vette át, 2019 tavaszán ők rendezhetik majd meg a XXXIV. OTDK-t.

***

Képek forrása (Szilágyi Zsolt / Miskolci Egyetem):

https://www.flickr.com/photos/149308441@N02/33869727275/

https://www.flickr.com/photos/149308441@N02/33869737545/

https://www.flickr.com/photos/149308441@N02/33818480085/

https://www.flickr.com/photos/149308441@N02/32975220484/in/album-72157680413452130/