Welcome to finance Financial Services.

A jogszakma jövőjéről beszélgettünk az Anker’t-ben

19 Jun

Hogy hat a technológiai fejlődés az ügyvédi szakmára? Elvehetik a számítógépek a jövő jogászainak munkáját? Ilyen kérdéseket vitattunk meg a Future Work Festival keretében megrendezett Bitek és paragrafusok elnevezésű meetup-on egy májusi este. A workshop Posztl András, cégünk irodavezető partnerének előadásával kezdődött, majd egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésre is sor került.

Az innováció által nemcsak versenyben maradhatunk, hanem győztesként is kikerülhetünk, annak ellenére, hogy a világ jogi piacain a boldog békeidők 2007-ben már véget értek – mondta az eseményen Posztl András. De pontosan mik is azok a kihívások, amelyek a jogi szakmát veszélyeztetik, és mire kell készülniük a fiatal jogászoknak, leendő ügyvédeknek?

A big data, vagyis hogy számítógépeinkkel korábban elképzelhetetlen mennyiségű adatot tudunk korábban elképzelhetetlen gyorsasággal feldolgozni, hatalmas mértékű változást hoz a jogi szakma életébe. A DLA Pipernél például egy Kira nevű szoftver ellenőrzi a vállalati fúziók és felvásárlások során, hogy az adott cég kellő gondossággal járt-e el jogügyletei során, rengeteg munkát megspórolva a junior ügyvédeknek. A hatás azonban eltérő a „biglaw”, tehát a nagy nemzetközi cégek, valamint a kisebb, „nomadic” irodák esetén. Az ügyfelek egyre szofisztikáltabbá válnak, egyre inkább azt várják el, hogy ne pusztán jogi, hanem kicsit üzleti tanácsadó is legyen az iroda, a multidiszciplinaritás igénye pedig inkább az innovációra nyitottabb és képesebb nagy irodáknak kedvez.

Mindez valójában jó hír a jövő ügyvédeinek: az egyszerűbb feladatokat fokozatosan átveszik a robotok, így a jogászok már karrierjük korai szakaszában komplex, komoly szellemi kihívást jelentő, nagy gazdasági hatású ügyeken dolgozhatnak a technológia asszisztenciája mellett.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Ződi Zsolt jogi informatikai szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója, valamint Bóné László startupokkal foglalkozó ügyvéd is megosztotta nézeteit a témában. Mindhárom szakember egyetértett abban, hogy a jogi szolgáltatások folyamatos megújulása az, ami mozgásban tartja a piacot és ezáltal kihívásokkal teli pályát kínál a jövő jogászainak is.

 

Borítókép forrása: Bitek és paragrafusok Facebook-esemény