Welcome to finance Financial Services.

Már 3000 súlyos beteg gyermek álmát teljesítette CSR-partnerünk

16 Dec

Decemberben a 3000. életveszélyes betegségben szenvedő gyermek kívánságát is teljesítette a Csodalámpa Alapítvány. Ezúttal a 17 éves Dominika álma válhatott valóra; a fodrásznak tanuló lány egy komplett fodrászfelszerelést kapott. A hírről a Budapest Business Journal oldalán olvashattok bővebben, itt pedig az alapítvány munkájáról és a DLA Piperrel való együttműködésről láthattok egy interjút Patzauer Évával, a Csodalámpa alapítójával.

Mikor és milyen céllal jött létre az alapítvány?

2003 késő őszén hoztuk létre a férjemmel és néhány barátunkkal az alapítványt, annak hatására, hogy elvesztettük a 8 és fél éves kislányunkat agydaganatban. Az alapítvány célja, hogy lelki erőt adjunk a súlyos, esetenként gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekeknek azáltal, hogy teljesítjük egy kívánságukat.

Milyen jellegű kívánságokról beszélhetünk?

Alapvetően négy fajta kívánság van nálunk. Az egyik legnépszerűbb csoportot a tárgyi jellegű kívánságok alkotják: laptopok, telefonok, tabletek. Ennek az az oka, hogy mivel a gyerekeket rendszerint kórházakban kezelik, éppen ezért többségük magántanuló, így többnyire ezeken keresztül tartják a kapcsolatot a barátaikkal, családtagokkal, valamint a tanárokkal is. A gyerekek kívánhatják azt is, hogy találkozzanak valakivel. Találkoztunk már például Ferenc pápával, vagy tavaly Arnold Schwarzeneggerrel és Carlos Santana-val is, most Jason Stathamet próbáljuk leszervezni. Van olyan kategóriánk is, hogy csinálunk valami különleges dolgot – például repülés, delfint simogatás vagy vonatvezetés –, illetve olyan is, hogy elvisszük a gyerekeket valahová, ahová egyébként nem tudnának eljutni. Most például hamarosan Wimbledonba utazik egy csodalámpás gyermek egy teniszmeccsre.

Minden kívánság teljesülhet?

Természetesen a kívánságok teljesítéséhez legtöbbször a kezelőorvos beleegyezésére van szükség. Volt már olyan, amikor egy vesebeteg gyermek trambulint kért, amire az orvos azt mondta, hogy megkaphatja egy fél év múlva, de most az operáció után nem lenne szerencsés. Ilyenkor felajánljuk a gyermeknek, hogy mást is kérhet, de általában szép türelmesen kivárják, hogy teljesülhessen az eredeti kívánságuk.

Hány kívánság tud általában teljesülni egy évben?

13 évvel ezelőtt még az volt a célkitűzésünk, hogy évente 10-12 kívánságot teljesítsünk. Ez három év alatt 200-ra emelkedett, az elmúlt években pedig átlagosan már 260 körül teljesítünk. Akkor még nem is gondoltuk volna, hogy mára már mintegy 2800 kívánságot fogunk majd tudni teljesíteni.

Ezeknek a teljesítéséhez rengeteg önkéntesre és támogatóra lehet szükség.

Országszerte mintegy 150-170 önkéntes segíti a munkánkat, ebből 80-90 heti rendszerességgel jár be a kórházakba. Nélkülük nem lenne Csodalámpa. De a támogatóktól is rengeteg segítséget kapunk, nem csak a kívánságok teljesítése terén, hanem az alapítvány fenntartásához, működéséhez is. Az egyik támogató a könyvelésben segít, a másik az auditálásunkat végzi, a harmadik az informatikai fejlesztéseinket csinálja ingyen, a DLA Piper pedig a működésünkhöz elengedhetetlen jogi tanácsadást nyújtja. Ilyen támogatók nélkül már régen be kellett volna zárnunk a kapuinkat.

A DLA Piperrel hogyan indult el az együttműködés?

Az egyik önkéntesünk itt dolgozott, amikor a DLA Piper éppen egy olyan alapítványt keresett, akit segíteni tudna, így ő minket ajánlott be. A cég pedig egyből mellénk állt, és már 10 éve segít bennünket.

Milyen jellegű segítségről beszélhetünk?

Egészen speciális kérdésekkel szoktuk őket megkeresni, amelyektől néha egészen biztosan a falnak mennek. Gyakorlati segítség például az alapító okirat módosítása, az önkéntes szerződések megírása, az adományozáshoz, ajándékozáshoz kapcsolódó speciális jogi kérdések megválaszolása: például hogy hogyan kell eljárni egy tombolasorsolás során? Ha külföldről adományozna valaki, annak hogyan adhatok adóigazolást? Emellett, mivel a non-profit szféra szabályozói környezete folyamatosan változik, ezért arra is szükségünk van, hogy ezt valaki szemmel tartsa és értesítsen bennünket a változásokról, hogy teljesen szabályosan, átláthatóan tudjunk működni. Ilyen segítség nélkül lehetetlen, hogy egy alapítvány ne kövessen el óhatatlanul is egy-két hibát. Egy jogi tanácsadó ezért sokszor többet segíthet egy alapítvány biztonságos és jogszerű működésében, mintha pénzbeli adománnyal segítene, ennek ellenére sok alapítványnak gyakran nem is jut eszébe, hogy jogi segítséget kérjen.

A Csodalámpa Alapítványnak a napokban sikerült a 3000. kívánságot is teljesíteni – erről itt olvashattok bővebben.