Welcome to finance Financial Services.

Képeslap Hong Kongból: élménybeszámoló a DLA Piper Foundation Academy képzési programjáról

24 Jul

Kökényesi Gábor kollégánk Hongkongban járt továbbképzésen, ott szerezett élményeit és tapasztalatait pedig velünk is megosztotta.

Júniusban a DLA Piper Foundation Academy képzési programjának keretein belül részt vehettem egy továbbképzésen Hongkongban, amelynek célja lényegében a DLA Piper nemzetközi felépítésébe és szellemiségébe történő bevezetés volt. Előadásokat hallgathattam többek között kockázatkezelés, megfelelő időrögzítés, globalizációs kihívások és vállalati együttműködés-tolerancia témakörökben. Talán a leghasznosabbnak és legmaradandóbbnak mégis a hongkongi ügyvédekkel és más kollégákkal való személyes találkozások bizonyultak. Jó volt látni, hogy a világ másik oldalán a magyarországihoz nagyon hasonló módon gondolkodnak a jogászi pályáról, hivatásról és úgy egyáltalán a jogászként betöltött szerepünkről az üzleti világban.

A hasonló szemlélet talán Hongkong sajátos helyzetéből is ered. A város centruma – ahol a helyi DLA Iroda is található – egy soha meg nem álló, már-már fokozhatatlanul zsúfolt metropolisz. A toronyházak egymásutánja még egy jó órás séta után sem csillapodik és házak csúcsai az eget még a külvárosban is bőven eltakarják. Klasszikus értelemben vett külvárosról talán nem is beszélhetünk és ez az, ami igazán megragadott Hongkongban: az egész egy organikus egység; egy mini-állam. Minden részének megvan jól kigondolt szerepe: a sziget centruma az üzleti világ majd minden nagyobb vállalatának otthont ad, a sziget belső része lakóházakkal épült be, és a helyek a kirándulóknak szolgálnak kikapcsolódásul, míg a sziget déli része hotelekkel tarkított és a vállalati konferenciák kedvelt helyszíne. Kaulung (Kowloon) az ázsiai földrészhez tartozik, kis öböl választja el a Hongkong-szigettől, és turistaként a kedvenc utcáim Kaulung északibb részeihez (például Mong Kog) köthetők. Kaulungban egy séta olyan, mintha tíz perc alatt Európából hirtelen Ázsiába érnék; minden nagyon ismeretlen és bizonytalan lesz, ami persze a legjobb, ami egy turistával történhet.

A hongkongi tartózkodásom alatt végig kitüntetve éreztem magam, és ennek legfőbb oka a helyi kollégák vendégszeretete volt. Nagy élvezettel magyarázták a történelmüket, a nevezetességeket és persze a helyi konyhát is megmutatták. Noha kezdetben arra számítottam, hogy majd nekem is lesz mit mesélnem Európáról, köszönhetően Hongkong igazán nemzetközi kultúrájának és annak, hogy a DLA-s kollégák talán több európai fővárost látogattak életük során, mint én, végül ők tanítottak valamit arról, hogy milyen egy igazi világvárosban élni a keleti és nyugati kultúrák kereszteződésében.